Gildeslager Marlet |
Spoel de spliterwten in een zeef onder stromend water. Breng ruim water aan de kook, doe de erwten erin, met hamschijf, varkenspoten en spek. Breng opnieuw aan de kook en schuim af. Blijft het kookvocht erg troebel, schep dan eventueel na enkele minuten vlees en erwten uit de pan, en zet opnieuw op met schoon water. De rookworst gaat nog niet in de pan.
De erwten en het vlees zachtjes koken. Snijd de schil van de knolselderie, schil de aardappelen, snijd knolselderie en aardappelen in blokjes.Schil of schrap de winterwortel schoon, halveer hem in de lengte en snijd de halve wortels in plakjes. Snijd de preien in stukken van ongeveer een halve centimeter. Schil de uien en snipper ze grof.
Doe de schoongemaakte groenten in de pan en verhit op laag vuur totdat de erwten gaar zijn (anderhalf tot drie uur, de spliterwten moeten stuk koken). Haal het vlees uit de pan, verwijder botjes en kraakbeen en snijd het vlees fijn. Haal het zwoerd van het spek en snijd het spek in blokjes. Doe het vlees terug in de pan.
Was de bladselderie, knip de blaadjes grof met een schaar. Op het laatst wordt de rookworst in de erwtensoep verwarmd (een kwartiertje) en gaat de bladselderie erdoor. Maak op smaak af met peper en zout.
De erwtensoep is nu nog niet dik, maar laat de soep staan tot de volgende dag en u kunt genieten van een heerlijke ouderwetse erwtensoep. Erwtensoep is de 2e dag veelal lekkerder van smaak.
Bekijk al onze recepten
Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.